Stichting Plattelandsontwikkeling Senegal

Welkom op de website van de Stichting Plattelandsontwikkeling Senegal!

Jaarbericht 2016

Wij danken alle donateurs hartelijk voor de steun die wij het afgelopen jaar weer hebben gekregen.

De SPS in 2016

2016 was een goed jaar voor de SPS. Wij konden een bedrag van €28.000 overmaken voor onze projecten. Dit was mede dank zij een vrienden-beleggersgroep die een gift deed van €10.000 voor de bouw van wc/douches.                   Al vanaf onze oprichting (1998) werken wij nauw samen met katholieke zusters die wij hebben leren kennen tijdens ons verblijf in Senegal. Deze zusters komen veelal uit landen waar nog veel armoede heerst zoals Bangladesh, India, Vietnam, Filipijnen. Zij kennen daardoor de problemen die gepaard gaan met deze armoede. Zij hebben zich in Ndondol gevestigd om de bevolking te helpen hun levensomstandigheden te verbeteren. Hierbij richten zij zich voornamelijk op vrouwen en kinderen, ongeacht hun etnische groep of religie. Het grootste deel van de bevolking is islamitisch. Deze zusters zijn voor de SPS van groot belang: in de eerste plaats weten zij waar de grootste behoeften liggen en wat de kosten zijn voor verbeteringen en in de tweede plaats beheren zij zeer consciëntieus het overgemaakte geld en zorgen zij voor de afhandeling van de projecten. De projecten worden door Senegalezen uitgevoerd. Er is veel respect onder de bevolking voor het werk van de zusters, die net als zij zeer sober leven.          Het Engelse deel van dit jaarbericht is geschreven door soeur Dorothy.  Zij doet verslag van de activiteiten die onder hun verantwoordelijkheid zijn uitgevoerd met een financiering van SPS. Uit het verslag blijkt duidelijk hoezeer de hulp van SPS wordt gewaardeerd.SPS in 2016                                                                                                                                                                     

Tuinbouw door vrouwengroepen in 10 dorpen                                                                                                                      

Door de aanschaf van kleine diesel waterpompen zijn de opbrengsten van de oogst duidelijk beter geworden in de dorpen waar een waterprobleem is. Het water wordt omhoog gepompt vanuit een diepere laag en gaat via een pijpleiding naar een reservoir. De vrouwen halen met hun gieter het water uit het reservoir om hun tuin te besproeien, dit tweemaal per dag. In de zomer worden tomaten verbouwd, in de winter uien, het hele jaar door rode en groene pepers. Zij verdienen per oogst tussen de 100 en 500 €. Het hangt er vanaf hoeveel arbeid zij in hun eigen tuin stoppen.                                                                  De 10 groepen worden begeleid door twee Senegalezen, Jean Paul Ndiaye en Simon Faye. Beiden zijn in dienst van Caritas Senegal. Voor deze begeleiding, het transport naar de dorpen en een maandelijkse vergoeding wordt geld overgemaakt naar Caritas. Het is in feite een samenwerkingsproject van Caritas Senegal, Broederlijck Delen (Belgie) en SPS.                                                                                                                                      

Microcrediet voor stieren                                                                                                                                                                   

De tuinbouwgroep van mannen van Mbelkhaoul heeft een verhoging van het crediet aangevraagd om oudere stieren te kunnen kopen. De prijzen van runderen zijn de laatste tijd gestegen. Gelukkig heeft de Rotary Club van Lisse/Hillegom, die eerder het microcrediet aan deze groep had verleend,  toegestemd om het bedrag te verhogen.                                                                                                                              Er zijn nu 5 tuinbouwgroepen die een microcrediet hebben gekregen voor de aanschaf van stieren. Eén stier per boer, voor de helft van de groep (ongeveer 15 mannen).  De beesten worden gezamenlijk ingekocht op de markt. Na 9 tot 12 maanden worden ze weer verkocht. Daarna koopt de andere helft van de groep een stier.  De tuinbouwgroepen zijn lid van de federatie van Agrariërs van Ndondol, De federatie is verantwoordelijk  voor het beheer van de microcredieten. De zusters hebben de eindverantwoordelijkheid. Tot nu toe heeft zich slechts één probleem voorgedaan dat intern is opgelost. Dat is het voordeel van werken met groepen, de boeren controleren elkaar.

Bibliotheek en alfabetisatie/voorlichting                                                                                                                           

Voor de bibliotheek worden jaarlijks school- en leesboeken aangeschaft. Ook kunnen de leerlingen van de middelbare school de computer gebruiken en kunnen zij hun huiswerk maken in de bibliotheek. Er zijn nog enkele alfabetisatie klassen voor vrouwen maar er wordt ook in dorpen door een sociaal werker voorlichting gegeven aan vrouwen over hygiëne, gezonde voeding, en gezondheid.

Laboratorium in Mboro                                                                                                                                                                   

Het laboratorium in Mboro ligt op hetzelfde terrein als de polikliniek waar dagelijks tussen de 80 tot 200 patiënten komen. Het is sinds enkele jaren het centrum voor onderzoek naar HIV/Aids, tbc, malaria.  Jaren geleden heeft SPS een deel van het gebouw gefinancierd, en ook de aanschaf van enkele microscopen en andere instrumenten voor bloedonderzoek. Door de toeloop van patiënten is het gebouw nu uitgebreid met vier onderzoekkamers, twee WC’s, en een opslagruimte voor de medicijnen. Aan de voorkant is een veranda waaronder de patiënten kunnen wachten, zonder in de volle zon te hoeven zitten. Er zijn inmiddels drie laboranten aan het werk. Zij gaan ook naar de dorpen in de omgeving van Mboro om bloed af te nemen van zieken. Om nog geavanceerdere testen te kunnen doen is nu met een bijdrage van SPS een machine aangekocht voor uitgebreid bloedonderzoek.


Moeder en Kind zorg                                                                                                                                                     

Al jaren lang financiert de SPS de consultatiebureaus van kinderen tussen 0 en 3 jaar. Onder leiding van Philomene zijn er 15 dorpen waar de kinderen maandelijks worden gecontroleerd. Ondervoede kinderen krijgen extra voedsel. De moeders van de kleine kinderen vormen een hechte groep waar ook vrouwen met oudere of zonder kinderen zich bij kunnen aansluiten. Deze groepen kunnen een microcrediet aanvragen. Iedere vrouw die lid is van de groep kan een bedrag tot €15 lenen, een klein startkapitaal om mee te gaan handelen. Het is een inkomens genererende activiteit. die er op den duur toe moet leiden dat de groepen minder afhankelijk zijn van financiële hulp van buitenaf.

WC/douches

Er zijn nog steeds veel dorpen in de omgeving van Ndondol waar geen enkele WC aanwezig is. Iedereen doet zijn behoeften in het open veld. Dit is vooral zeer onhygiënisch. (zie jaarbericht soeur Dorothy). Er bleek veel belangstelling bij families voor de bouw van een WC/douche op eigen terrein. Met de gulle gift van €10.000,-- kon met de bouw worden begonnen. Het is niet zo dat er waterleiding naar het gebouw komt, er wordt nog steeds gebruik gemaakt van emmers. Het water dat in de douche ruimte wordt gebruikt stroomt het terrein in, het water van de WC wordt opgevangen in de cementen onderbak. Dit kan later gebruikt worden voor bemesting. 

Studiebeurzen                                                                                                                                                                

Rose Faye is aan haar laatste jaar van haar driejarige opleiding voor naaister begonnen in Thies. Zij denkt hierna in Ndondol te gaan werken. Voor haar wordt zowel de opleiding als de huisvesting betaald. Rose heeft zich in de afgelopen drie jaar ontwikkeld tot een zelfstandige en ondernemende vrouw. We hopen dat het haar gaat lukken een eigen business op te bouwen.

Een deel van de studie van Marcel wordt door SPS betaald. Hij zit op de opleiding voor elektricien en loodgieter. Ook hij hoopt dit jaar klaar te zijn en in Ndondol te gaan werken.


Dit is Ami Ba

Zij behoort tot de tuinbouwgroep Sassal die sinds twee jaar bestaat. Zij loopt hier met haar zoontje van een jaar. Achter haar staat haar hut op de compound waar ze met de familie van haar man woont. Van haar eerst verdiende geld kocht ze een bed en een kast. Van de opbrengsten van de oogst in het tweede jaar kocht ze zakken cement om een stenen hut te bouwen in plaats van die van stro. Ze is heel blij met haar eigen verdiende geld en wat ze er mee heeft gekocht. Het geeft haar een zekere status in de schoonfamilie en haar man is trots op haar.

Plannen voor 2017

Wij gaan door met de ondersteuning van Moeder en Kindzorg, microcredieten, ondersteuning tuinbouwgroepen, studiebeurzen, bibliotheek en alfabetisatie, en hulp in noodgevallen.

Verder hopen we een deel van de kosten van een nieuwe auto voor de missiezusters te kunnen overmaken.

In de nieuwe locatie Kounkané zullen er zeker nieuwe activiteiten van start gaan waar wij graag onze bijdragen aan zullen geven. Het is een zeer arme regio in het zuid-oosten van Senegal.

Bericht van zuster Dorothy

Dear friends of SPS,

Once again it is a great pleasure for me to write you and wish each one of you all the blessings for the New Year. The message of Christmas is all “Silence” which reveals us many mysteries, including the depth of love of God which has no boundary. May we grow in this mystery of love.

I take this opportunity to thank each one of you for being our partners. During the year we have done some wonderful work because of you. I cannot count all the blessings we have received from you. As the work of many years continue in ‘case de santé’, raising awareness in health and nutritional programme done by Philomene, smooth running of ‘Moulin à mil’, the micro credit which continue to bind the women together through different activities, the project for cows and sheep and chicken, goat, pigs……… they are very many! These activities continue to bring many fruits in bringing changes in the lives of many people especially women! I feel proud of  being part of your association!


This year we started our mission in Kounkané which is our third house in Sénégal. There you have contributed to dig the well. We are proud to say that we have very good water and we are assured that we will have enough water all through the year! It will be used for our consumption, for our garden where we can plant few trees and we are looking forward to have our own vegetable garden. At present this water is used to build our house, which will be ready by January 2017


The toilet and bathing room project in Ndondol will be a great success as we respond to the poorest of poor. Through building the toilets in interior villages, we respond to the works of justice, peace, love and hope. As you know the challenge to be with poorest of poor is not easy either. We have to move with them if we want something to be done. We undertook this activity from the challenge of Carien and Claar when they visited us in February. I feel very happy that it has been accepted. By the end of year 2017 we will have at least 25 toilets and bathing rooms for the poorest of poor! Those who want toilet and bathing room in their house have to make a contribution of 25% in order to make it as their own.  As we build them at present, the joy of the people is immense; they say ‘because of you it is possible’. This activity is a priority to us for many reasons but one of them is to provide security for girls. In Senegal we have no mountains and not enough trees to hide behind and the basic needs are met in the open air. As we listen to people, we realise that we empower them and give them dignity.


The other activity that gives us joy is to help the women to have kitchen gardens where women can plant vegetables and medicinal plants. Response from the women is so positive that they even think of commercializing what they get from their gardens. On the whole our aim is that they consume more vegetables and are self reliant. As the malnutrition still persists, women can depend on their gardens to feed their children. Along side of the gardens they will produce bio-fertilizer which they will use for their gardens. All these activities are possible because of you who believe in us and help us.Rose Faye is studying tailoring for the third which is her last year. Hopefully she will have good results. By next year she will be able to work and get some money for herself and to her parents who are very poor.  During holiday she worked at our machine to produce few dresses for girls.Philomene and Sister Dora have worked very hard in cleaning the surrounding of different villages. In the dust, sun and wind they have walked house to house, to talk about cleanliness and discourage the use of plastic bags. Many visitors to our villages have remarked “Ndondol est très propre” The biggest challenge was to clean the market place and to put in place some structures where the place be clean. Our efforts are not 100% successful as it is used by public and impossible to control. With the help of local mayor we will get better results in the future.

We sincerely thank you in helping  to change the lives of many people. 

Sister Dorothy Noronoh, Ndondol, Senegal

Welcome to our website

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.